Anxietate

      Majoritatea oamenilor experimentează anxietate la un moment dat în viața lor. Anxietatea poate fi chiar constructivă atunci când treci la o nouă etapă a vieții tale, semnalând ieșirea din zona de confort. Cu toate acestea, dacă te oprește să trăiești așa cum îți dorești să trăiești, atunci este timpul să beneficiezi de puțin sprijin.
      Anxietatea reprezintă o stare emoțională pronunţată, manifestată prin nelinişte, şi se poate asocia cu palpitaţii, transpiraţie si nervozitate. De cele mai multe ori, aceasta apare ca răspuns al unui eveniment stresant sau al unei stări prelungite de tensiune. Alteori, apare ca anticipare a unui viitor factor stresor.

Tipuri de anxietate:

     Anxietatea generalizată

     Acest tip de anxietate presupune experimentarea unor griji constante, accentuate, asupra unor aspecte generale precum relaţia cu familia si prietenii, situaţia financiară şi perspectivele de viitor.

     Tulburarea de panică

     Acest tip de anxietate se manifestă prin apariţia atacurilor de panică, stări emoţionale extrem de puternice, asociate cu o senzatie de moarte iminentă, chiar daca nu este prezent niciun pericol real.

     Atacurile durează câteva minute şi pot fi declanţate mereu de acelaşi factor de stres sau de mai mulţi factori diferiţi.

    Fobiile

     Fobia este o stare de anxietate severă, raportată la un eveniment (ex: vorbitul in public), o activitate (ex: înotul) sau chiar un lucru sau o fiinta anume (ex: insecte).

    Anxietatea socială

     Persoana care prezintă stări de anxietate pronunţate, referitoare la posibilitatea de a fi judecată sau privită într-un mod nedorit de către alţi oameni, prezintă, de cele mai multe ori, anxietate socială.

     Anxietatea de separare

     În anxietatea de separare, persoana în cauză are o frică accentuată şi constantă de a nu pierde contactul cu persoanele de care este ataşată. Poate apărea atât la copii, cât și la adulții care au un stil de atașament anxios.

     Simptome ale anxietății pot fi:

• Te simți copleșit

• Te gândești recurent că ți s-ar putea întâmpla ceva rău ție sau celor dragi ție

• Ai probleme cu somnul

• Eviţi situațiile precum socializarea sau vorbitul în public

     Vom lucra împreună pentru ca:

• TU să înțelegi ce se întâmplă din punct de vedere fiziologic și emoțional în timpul anxietății și stresului

• TU să identifici și să rezolvi orice emoție sau convingere subiacentă care contribuie la anxietate

• TU să înveți modalități practice de a rămâne calm și de a te simţi în control şi să te poţi bucura de viaţă aşa cum meriți