Divorț / Doliu

     Doliul este o poveste dureroasă ce însoțește fiecare pierdere. Nu se limitează doar la oameni, ci poate cuprinde și despărțirea de un animal de companie sau de un loc de muncă drag. Cu toate acestea, când vine vorba de pierderea unei persoane iubite, povestea devine și mai complexă, învăluită în sentimente de vinovăție și confuzie, în special în cazul unei relații dificile.

     Durerea are propriul său curs, neprevăzut, nu poate fi evitată în totalitate, iar încercările de a o reprima sau nega pot prelungi procesul și cere un efort emoțional suplimentar.

divort-doliu.jpg

     În mod similar, percepția greșită că „mai multă” durere este mai benefică sau că există o modalitate corectă de a suferi poate face procesul mai dificil.

     Pentru unii oameni, durerea este o experiență de scurtă durată, cunoscută și sub numele de durere acută, deși poate reveni neașteptat mai târziu. Însă alții pot experimenta o durere prelungită, cunoscută și sub numele de durere complexă, care poate dura luni sau ani. Fără ajutor și sprijin, o astfel de durere poate duce la izolare și singurătate cronică.

     Care este diferența dintre durere și depresie? Multe dintre simptomele dureroase se suprapun cu cele ale depresiei. Există tristețe și pierderea bucuriei de a trăi, dificultăți în somn și lipsa interesului pentru mâncare sau îngrijire personală. Cu toate acestea, în povestea durerii, simptomele au tendința de a se estompa în timp, chiar dacă pot fi reactivată temporar la aniversări sau atunci când paginile amintirilor legate de pierdere se deschid din nou. În timp ce gândurile negative, precum „viața este nedreaptă” și „nu voi trece niciodată peste asta”, fac parte din procesul normal al doliului, este important să nu permitem acestor gânduri să își dicteze acțiunile noastre în povestea noastră de viață.

     Vom lucra împreună pentru ca:

  • TU să îţi poţi da voie ca cele mai dureroase sentimente ale tale să fie exprimate și văzute într-un spațiu sigur și suportiv

  • TU să îţi înțelegi emoțiile complexe și dureroase şi a te ajuta la normalizarea sentimentelor cu care te confrunţi după o pierdere

  • TU să reuşeşti integrarea sentimentele de pierdere în viața ta și să te sprijin pe măsură ce te adaptezi la viața fără persoana iubită.