
”Iubirea de sine vă asigură liniște mentală și echilibru. Iubirea de sine asigură respectul de sine și capacitatea de a-i respecta pe ceilalți.
Vă oferă încrederea de a sta drept și de a cere ce vă doriți.
Iubirea de sine reprezintă principalul ingredient pentru o viață împlinită, plină de succes.”
~Debbie Ford
Foarte mulți dintre noi privesc iubirea de sine ca fiind ceva egoist, în special dacă printre valorile promovate în familia de origine cu granițe slab diferențiate sau difuze, s-a regăsit foarte mult altruismul dus la extrem și sacrificiu de sine.
Iubirea de sine, însă, nu se referă la narcisism sau egoism. Se referă la cât de mult ne respectăm noi valorile și cât de mult trăim în acord cu ele, cât de multă grijă avem de noi pentru a putea apoi avea grijă și de alții la rândul nostru. Un om care se iubește pe sine într-o doză sănătoasă este mai blând și mai înțelegător cu el însuși și cu ceilalți, mai iertător, mai empatic, mai conștient de el însuși și de cei din jurul lui, știe să pună limite sănătoase și să trăiască armonios și echilibrat.
Atunci când vorbim despre iubirea de sine, vorbim despre patru dimensiuni: conștientizarea de sine, valorizarea de sine, stima de sine și grija de sine.
Dacă una dintre aceste dimensiuni este neglijată, nu vom putea experimenta în totalitate acest sentiment de iubire de sine. Este bine să existe un echilibru între ele. De asemenea, știm că interiorul reflectă exteriorul astfel încât, dacă noi suntem bine și emanăm bunătate, pace și iubire, acest lucru va fi resimțit și de cei din jurul nostru.
Să vorbim acum mai pe larg despre cele 4 dimensiuni:
- Conștientizarea de sine
Conștientizarea de sine presupune să fim cât se poate de conștienți de procesele noastre cognitive: de gândurile noastre, de modul în care acestea ne influențează emoțiile și felul în care luăm decizii și acționăm pe baza lor.
Tu ești conștient/ă de gândurile tale? Ești conștient de gândurile care te fac să te simți furios și să acționezi impulsiv? De unde vin ele și de ce sunt acolo? Ce te determină să acționezi așa cum o faci? Atunci când nu suntem conștienți de gândurile noastre și acționăm pe pilot automat, ne facem rău atât nouă cât și celorlalți. Ne creăm un haos interior și devenim ca o bombă cu ceas pentru cei din jur care amenință să ”explodeze” în orice moment.
Conștientizare de sine este cheia inteligenței emoționale.
2. Valorizarea de sine
Fiecare dintre noi s-a născut cu un potențial infinit; îl avem în acest moment și îl vom avea până în ziua în care vom muri. La fel cum nu putem crea sau distruge energie, putem doar să explorăm sau să ne ascundem potențialul atât de mult încât ni se pare că a dispărut în totalitate. Ne valorizăm în funcție de credințele pe care le avem despre noi înșine, iar uneori acestea pot fi niște credințe limitative, din păcate.
Poate că ți s-a întâmplat să consideri că nu ești suficient de bun și să eviți anumite oportunități, devalorizându-te în mod constant. Uneori mesajele primite în copilărie de la părinți poate că nu au fost cele mai încurajatoare: nu merit, nu sunt suficient/ă…ți se par cunoscute?
Dacă lucrăm cu aceste credințe și ne dăm seama că nu reflectă adevărul, începem să ne valorizăm. Atunci când ne valorizăm putem să punem limite mai bune, să ne prioritizăm sănătatea și să nu mai ajungem în burnout, să ne dăm voie să cerem mai mult de la viață, să ne deschidem către alți oameni și noi oportunități.
3. Stima de sine
Stima de sine rezultă din sentimentul de valorizare de sine despre care am vorbit mai sus. Ne valorizăm atunci când, în sfârșit, realizăm că suntem valoroși, indiferent de ceea ce am realizat până acum, sau de calitățile pe care le avem.
Că merităm să existăm și să fim iubiți fără să trebuiască să demonstrăm altora asta. Să vrem să facem anumite lucruri pentru că așa ne dorim și simțim, și nu pentru a câștiga iubirea altcuiva.
Stima de sine înseamnă să fii mulțumit și confortabil cu cine ești, unde ești și cu ce ai. Da, să vrei să te dezvolți și să îți setezi obiective în continuare, dar pentru tine și atât.
4. Grija de sine
Acest aspect este deseori înțeles ca a avea grija doar de aspectul fizic. Deși cu siguranță că include și acest lucru, nu este limitat doar la exterior.
Grija de sine se referă atât la cum ne prezentăm la exterior, dar mai ales la cât de mult ne cultivăm interiorul. Se referă la toate acțiunile pe care le întreprindem pentru a ne menține sănătoși: să avem o dietă echilibrată, să ne menținem hidratați și să ne bucurăm sufletul cu lucruri care ne îmbogățesc spiritual, cum ar fi prin muzica pe care o ascultăm, timpul petrecut cu cei dragi, hobby-urile noastre.
„Ce ar face cineva care se iubește pe sine?” – pune-ți această întrebare ori de câte ori trebuie să iei o decizie, fie că este trivială sau importantă și lasă ca intuiția să te ghideze.
Să ne (re)vedem cu bine!